Особливості харчування при серцево-судинних хворобах

Eфeктивність рoбoти сeрця людини дoсить сильнo залежить від її харчування. Покращити кровообіг в організмі та подолати перші ознаки серцево-судинних хвороб допоможе вживання правильної здорової їжі. Вже давно розроблена дієта №10, яка підходить саме для профілактики проблем з роботою серця та боротьби з ними.

Принципи харчування при серцево-судинних хворобах
При найменших проблемах з роботою серця слід дотримуватися наступних правил:

  • Виключити з денного раціону продукти, що можуть збуджувати нервову систему, або ж істотно обмежити їхню кількість. Мова йде про кофеїн та продукти, що його містять: різноманітні коктейлі, енергетичні напої. Вони підвищують частоту серцевих скорочень, що провокує додаткове навантаження на серцевий м’яз.
  • Максимально скоротити вживання тваринних жирів. Це м’ясні консерви, жирна птиця, свинина, ковбаси, сало, копчені продукти. В них багато шкідливого холестерину, який накопичується в судинах і утворює бляшки, які провокують розвиток атеросклерозу, порушують кровообіг, зокрема і в судинах, що живлять серця.
  • Обмежити кількість солі в денному раціоні. Це дозволить зменшити кількість рідини, яка затримується в організмі, та знизити навантаження на серце, яке не буде змушене перекачувати зайвий обсяг крові. Наприклад, одна з причин підвищення артеріального тиску – затримка рідини в організмі через зловживання солоним. Слід намагатися відмовлятися від маринадів, готових соусів, копчених страв, фаст-фуду, напівфабрикатів.
  • Додати до раціону жирні кислоти Омега-3. Вони допомагають знизити рівень холестерину в крові, не дають утворюватися тромбам.  Найбільше цих кислот в рослинних оліях, також вони є в нежирних сортах риби, морепродуктах.
  • Їсти часто, але невеликими порціями. При серцево-судинних хворобах переповнений шлунок та здуття живота призводять до подразнення вегетативних нервів, що відповідають за роботу серця. Їсти треба 4-5 разів на день, але порції повинні бути невеликими. У такому разі їжа буде легко перетравлюватися та не створюватиме додаткове навантаження на нервову та серцево-судинну систему.
  • Заборонені продукти при хворобах серця
    Якщо існують певні проблеми з роботою серцево-судинної системи, слід забути про:

    • свіжий хліб та іншу випічку;
    • м’ясні бульйони;
    • м’ясо жирних сортів, ковбаси, копченості, сало, м’ясні консерви;
    • рибу жирних сортів, рибні консерви;
    • сметану, вершки, жирний сир;
    • смажені яйця;
    • бобові;
    • маринади, соління;
    • шоколад;
    • каву, какао, міцний чай;
    • алкоголь;
    • маргарин.

    Що дозволено?
    Лікарі дозволяють вживати такі продукти пацієнтам з хворобами серця:

    • несвіжий хліб, тости, сухарики з білого хліба;
    • овочеві супи;
    • м’ясо нежирних сортів, відварене або запечене без жиру;
    • рибу нежирних сортів та морепродукти, відварені чи приготовані на пару;
    • нежирне молоко, сир, йогурт, кефір;
    • омлет (але нечасто);
    • макарони з твердих сортів пшениці;
    • злаки;
    • відварені чи запечені овочі;
    • стиглі фрукти та ягоди (але некислі);
    • мед;
    • сухофрукти;
    • неміцний чай;
    • свіжо вичавлені фруктові та овочеві соки;
    • рослинні олії.

    Загалом треба запам’ятати, що від смаженої, солоної, копченої, перченої, кислої їжі користі організму не буде. Щоб бути здоровим та допомогти роботі серця, варто вживати відварні, запечені, тушковані страви, їжу, приготовану на пару. Це буде корисно не лише для серцево-судинної системи, але й для шлунку та стану організму в цілому.

    Автор: Ольга Купріянова

    © Медичний портал Здоров-Інфо 

    При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове